Στα όρια η τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis – Η αντίδραση της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Στα όρια η τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis – Η αντίδραση της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Το σεισμογραφικό πλοίο παραβίασε την ελληνική υφαλκρηπίδα - Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

Στο όριο έφθασε σήμερα η τουρκική προκλητικότητα, με το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis να αποπλέει με Navtex που εκδόθηκε τα ξημερώματα από τον κόλπο της Αττάλειας και πλέει νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, μπαίνοντας 10 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο ανατολικό άκρο της συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Στην περιοχή βρίσκονται πλοία Πολεμικού μας Ναυτικού, τα οποία εκπέμπουν από τον ασύρματο ανά 15 λεπτά μήνυμα προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis, ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τον να απομακρυνθεί από την περιοχή. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου που επικαλέστηκε η ΕΡΤ1, λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.
Νωρίτερα η Αθήνα είχε απαντήσει με αντί-Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ καλούνταν οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα ανταπάντησε κλιμακώνοντας την προκητικότητά της με νέα Navtex, σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και τα συνοδευτικά σε αυτό Ataman και Cengiz Han πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο».

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ και επικοινωνία Μητσοτάκη με ΝΑΤΟ και ΕΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στην νέα τουρκική πρόκληση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ το πρωί της Δευτέρας, στο οποίο εκτός από την έκδοση της προαναφερθείσης Navtex, αποφασίστηκε η ανάκληση των αδειών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και η μη έγκριση νέων αδειών μέχρι νεοτέρας, καθώς και το «πάγωμα» όλων των μεταθέσεων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, εμφανίσθηκε στο ΚΥΣΕΑ με στολή παραλλαγής των ΟΥΚ.
Έντονο ήταν και το διπλωματικό παρασκήνιο, με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «η πολιτική των ίσων αποστάσεων (σ.σ. που ακολουθεί το ΝΑΤΟ) είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή».
Αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προκλητικές δηλώσεις από Ερντογάν και Τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν έμεινε στην προκλητική παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά επιδώθηκε και σε φραστικές προκλήσεις. Την αρχή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρερμήνευσε κατά τα συμφέροντα της Τουρκίας τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι «ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα».
Ακόμη υποστήριξε ότι η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» και κατέληξε σχετικά με τις έρευνες του Oruc Reis, ότι «κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο». Ακολούθησε ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει ότι «η Αθήνα και όχι η Άγκυρα πυροδοτεί τις εντάσεις στη Μεσόγειο», ενώ σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, η οποία ήταν υπό τουρκικό έλεγχο επί αιώνες».
«Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι "εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου" θα απογοητευτούν» διαμηνύει το τουρκικό ΥΠΕΞ και εξαπολύει απειλές, αναφέροντας ότι «από την άλλη πλευρά η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή δεν έχει στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση αλλά στοχεύει κυρίως στην άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, όταν είναι απαραίτητο. Στρατιωτική παρέμβαση σε πλοία μη πολεμικά φυσικά δεν θα επιτραπεί».
Τη σκυτάλη των φραστικών προκλήσεων πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας». Προσπαθώντας δε να φανεί διαλλακτικός, είπε ότι «στη Μεσόγειο όλες οι χώρες θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα, που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», αλλά κατέληξε απειλώντας ότι «όσοι δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους».

Αυστηρό μήνυμα του State Department στην Άγκυρα

Η νέες προκλήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν και την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον εκπρόσωπο του State Department να καλεί την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν, ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Τουρκικές προκλήσεις και στον αέρα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίστηκαν και στον άερα, καθώς ένας σχηματισμός από δύο F-16 και 11 μεμονωμένα αεροσκάφη (τρία CN-235 και οχτώ ελικόπτερα) πραγματοποίησαν 14 παραβάσεις και 16 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα ελικόπτερα ενδεχομένως προσπαθούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια.
Κανένα από τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν σημειώθηκαν εμπλοκές και σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια